Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

ΑΛΓΕΒΡΑ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ § 3.4 ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ (ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ #1)

Κάτι νέο ξεκινά στο Math_a_magic_path !

Σκεπτόμενος πως μπορώ να κάνω τη ζωή μου λίγο ευκολότερη κατά την παράδοση του μαθήματος, να γίνει περισσότερο ελκυστικό στους μαθητές, να κερδίσω χρόνο αλλά και να αντιμετωπίσω την τενοντίτιδα- σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα του χεριού με το οποίο γράφω, αποφάσισα να ξεκινήσω να φτιάχνω παρουσιάσεις με θεωρία και λυμένα παραδείγματα.

Μη θέλοντας, όμως, να μπλέξω με το PowerPoint (καθώς θα με δυσκόλευε στην πληκτρολόγηση μαθηματικών κειμένων), ανακάλυψα στο LaTeX τον τύπο εγγράφου beamer το οποίο έχει πολλές δυνατότητες όσον αφορά τη δημιουργία παρουσιάσεων.

Στο εξής λοιπόν, όταν πρόκειται για παρουσίαση, θα δημοσιεύω δύο αρχεία:

  1. Ένα αρχείο το οποίο θα περιέχει απλά όλες τις διαφάνειες και θα είναι κατάλληλο για εκτύπωση. (θα το ονομάζω handout)
  2. Κι ένα αρχείο (με την ονομασία beamer) το οποίο θα είναι κατάλληλο για παρουσίαση. Δηλαδή με ενδιάμεσες παύσεις και σταδιακή αποκάλυψη των διαφόρων στοιχείων. Για να το πετύχετε αυτό, κάνετε λήψη του αρχείου, το ανοίγετε σε κατάσταση προβολής (πχ σε Full Screen Mode με Ctrl+l στο Acrobat Reader) και με το πλήκτρο space εμφανίζετε ένα-ένα τα στοιχεία της παρουσίασης.
Στις διαφάνειες θα βρείτε και παραπομπές με τίτλο Εφαρμογή GeoGebra, κάνοντας κλικ πάνω σε αυτές ανοίγει ο αντίστοιχος σύνδεσμος από το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ του Ψηφιακού Σχολείου.
Η ιδέα μου ήρθε από αντίστοιχες δουλειές που βρήκα στις εξαιρετικές σελίδες Perikentro- Μαθηματικές Παρουσιάσεις και aftermaths.gr και που μ' έχουν βοηθήσει πάρα πολύ με την παράδοση των μαθημάτων έως τώρα.
Επιπλέον, η συμβολή του κ. Τάσσου Δήμου μέσα από το βιβλίο του "Το XeLaTeX για αρχάριους" (που έγραψε μαζί με τον Απόστολο Συρόπουλο) ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς το πακέτο οδηγιών του beamer είναι μόλις... 250 σελίδες!
Για τα σχήματα συμβουλεύτηκα τους κώδικες στο άρθρο του κ. Τάσσου Δήμου που αναφέρεται στο πακέτο TikZ και που μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

Για προβολή & αποθήκευση του αρχείου beamer πατήστε ΕΔΩ.
Για προβολή & αποθήκευση του αρχείου handout πατήστε ΕΔΩ.

Η γνώμη σας για το περιέχομενο αλλά και την εμφάνιση των παρουσιάσεών μου είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καλή ανάγνωση! 



2 σχόλια:

  1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!
    Όπως βλέπω θα έχουμε στο μέλλον πολλές επισκέψεις εδώ, να βλέπουμε τα αρχεία σου αυτά, γιατί είναι πραγματικά πολύ όμορφες δουλειές!
    Σε ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή